Egyetemi tájékoztató

 

Az idei tanév nyitányaként az elmúlt évben már bejáratott egyetemi tájékoztatóval, mint tanévnyitóval, kezdte meg egyetemünk a 2017-18-as tanév, az 5778. zsinagógai év első szemeszterét 2017 szeptember 1-én, pénteken délelőtt 10 órakor.

A tájékoztatóra és az azt követő közös és szerény étkezésre (szendvicsek) elsőéves hallgatóink, tanszékvezetők, szakfelelősök, az Egyetemi Tanács tagjai kaptak meghívást. Az Oktogonális terem elnökségi asztalánál az Egyetemi Tanács tagjai foglaltak helyet.

 

 

Az évnyitó levezetője, Dr. Oláh János egyetemi tanár, rektorhelyettes üdvözölte a megjelenteket és felkérte az egyetem rektorát, néhány szóval köszöntse első éves hallgatóinkat, megnyitva ezzel a tanévet.

 

 

 

 

 

Az Egyetem rektora Dr. Schőner Alfréd főrabbi köszöntötte elsőéveseinket, felhívta figyelmüket a jövő hét első két napján megtartandó, a neológia 150 éve és a Rabbiképző 140 éve című konferenciákra. Majd a szentírás szavaival köszöntötte az új hallgatókat és kívánt eredményes tanulást.

 

 

 

Dr. Oláh János ismertette a tájékoztató lebonyolításának menetrendjét, mikor, milyen sorrendben követik egymást az események, meddig tart az elfoglaltság és rövid tájékoztatást adott az elsőként bemutatandó filmről.

A bevezető itt meghallgatható:

Ezt követően A Rabbiképző 140 éve című tudományos ismeretterjesztő film bemutatására került sor 20 percben. A film bemutatta a Rabbiképző megalapításának kezdeti nehézségeit, szükségességét és végigkövette történetét vezetőinek tanárainak bemutatása közben, 1841-től napjainkig.

Ezután Oláh János részletesen bemutatta az Egyetemi Tanács tagjait és az egyetemi adminisztráció dolgozóit.
A bemutató ide kattintva meghallgatható.

 

 

 

Török Márton másodéves judaisztika és rabbihelyettes szakos hallgató, a Hallgatói Önkormányzat elnöke is köszöntötte az elsőéveseket és arról tájékoztatta őket, hogy a HÖK ezévben segíti a hallgatókat bármilyen gondjuk is volna. Idén is működik a tavalyi évben bevezetett ún. mentor program, valamint a kedvezmény program a tavalyinál több kínálattal.

 

 

Átvezetésként - mielőtt a Tanulmányi osztály ismertetné a tudnivalókat - Oláh rektorhelyettes néhány, a zsidósággal, a hamarosan bekövetkező zsidó nagyünnepekkel és a kásruttal és egyéb tilalmakkal, az egyetemi menzával, az ajánlatos egyetemi öltözködéssel, a zsinagógáéban tanúsítandó viselkedéssel és egyéb célszerű tudnivalókkal kapcsolatos dolgokat osztott meg a hallgatósággal.

Ezeket a tudnivalókat itt különösen érdemes meghallgatni:

 

 

A következő ismertetőt Szeder Zsófia a Tanulmányi osztály előadója tartotta mintegy 15 percben, melyben nagy vonalakban ismertette a hallgatók jogait és kötelességeit, a beiratkozás rendjét, stb., és hangsúlyozottan felhívta a figyelmet arra is, hogy a Tanulmányi és Vizsgaszabályzat megismerése minden hallgató kötelessége és ennek nem tudása senkit nem mentesít az esetleges súlyosabb következmények alól. /késedelmi és egyéb fizetendők, képzési díj visszafizetés, halasztás, kérelmek, stb./

Ezeket a tudnivalókat is érdemes meghallgatni:

 

Ezt követően Dr. Oláh János vezetésével az új hallgatók bejárták az Egyetem épületeit, termeit, hivatalait,

zsinagógáját, megkönnyítve későbbi tájékozódásukat. A zsinagógában a rektorhelyettes néhány vallási előírást ismertetett, mely hozzásegíti azokat a hallgatókat, akik még eddig nem ismerkedtek meg ezekkel, a zsinagógában való viselkedéshez, illetve eligazodáshoz.

A József körúti épület udvarán nézhették meg az új hallgatók, hogy melyik emeleten mi található

A fárasztó kirándulást a Díszteremben megterített asztalnál szendvicsek és sütemény elfogyasztásával pihenhették ki.

 A falatozás alatt a rektorhelyettes nagyívű előadással szórakoztatta a társaságot, melyben a Díszterem falán lévő, a Rabbiképző hírneves tudósait ábrázoló képekhez fűzött történelmi magyarázatokat.

 

Végezetül az Asztali imát Fekete László főkántor az egyetem adjunktusa recitálta, az étkezés és az évnyitó befejezéséül.

KP
2017.09.03

Vissza